ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΜΑΤΙΝΑ Γ. ΦΟΥΡΤΟΥΝΗ
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ηρώων Πολυτεχνείου 6
Αγία Παρασκευή, 153 42
e-mail: mfourtouni@gmail.com
Google Maps

Laser μυωπίας – αστιγματισμού

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ : ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΥΩΠΙΑΣ, ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ, ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ LASER

ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

Η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητά μας είναι πολύ καλύτερη, όταν μπορούμε να βλέπουμε καλά, χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, ούτε πολυτέλεια. Πολλοί παρουσιάζουν δυασανεξία στη χρόνια χρήση των φακών επαφής, τα δε γυαλιά εμποδίζουν σε διάφορες δραστηριότητες (πχ σπορ, διάφορα επαγγέλματα). Ατομα με υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία έχουν απόλυτη εξάρτηση από τα γυαλιά ή τους ΦΕ και χωρίς αυτά δεν μπορούν να δουν καθόλου.

ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ-Η ΓΙΑ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος από τον χειρουργό Οφθαλμίατρο γίνεται στην αρχή στο ιατρείο και μετά στο Κέντρο της Διαθλαστικής Χειρουργικής, όπου θα γίνει και η επέμβαση. Εκεί γίνεται η τοπογραφική μελέτη του κερατοειδούς με σύγχρονα μηχανήματα (Οrbscan), η παχυμετρία και άλλες ακριβείς μετρήσεις.

Στο ιατρείο γίνεται πλήρης οφθαλμολογική μελέτη με βυθοσκόπηση,σκιασκοπία, τονομέτρηση, μέτρηση της έκκρισης των δακρύων, και μετράται η αμμετρωπία που θα διορθωθεί. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία μετρήσεις σε διαφορετικές επισκέψεις για να είμαστε σίγουροι για το διαθλαστικό σφάλμα, που θα διορθώσουμε. Δεν πρέπει να φοράτε φακούς επαφής τουλάχιστον για δύο εβδομάδες, και για ένα μήνα, όταν πρόκειται για τορικούς αστιγματικούς φακούς.

Ανάλογα με το βαθμό της μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας, και λαμβάνοντας υπόψην όλες τις μετρήσεις και τα ευρήματα, ο Οφθαλμίατρος θα επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο για σας, Lasik ή PRK, ή μπορεί και να σας απογοητεύσει αν δεν είστε κατάλληλος-η για διαθλαστική επέμβαση.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

• Ηλικίες κάτω των 20 ετών και άνω των 55

• Ασταθής μυωπία (μυωπία που συνεχίζει να αυξάνεται τα τελευταία 2 χρόνια)

• Κερατόκωνος (πάθηση του κερατοειδούς, που προκαλεί υψηλό ανώμαλο αστιγματισμό)

• Λεπτός κερατοειδής, με πάχος μικρότερο από 500 μm. Μπορεί να οδηγήσει σε κερατεκτασία. Σε λεπτούς κερατοειδείς προτιμάται το PRK.

• Σοβαρή ξηροφθαλμία

• Γλαύκωμα

• Ερπητική κερατίτιδα, όταν υπάρχουν υποτροπές τα τελευταία 2 χρόνια

• Δυστροφίες του κερατοειδούς

• Εγκυμοσύνη και θηλασμός

• Χηλοειδή (ανωμαλίες επουλώσεως του δέρματος, προδιαθέτουν σε ανώμαλη ουλοποίηση του κερατοειδούς)

• Σακχαρώδης διαβήτης (σχετική αντένδειξη)

• Αυτοάνοσα νοσήματα (ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύνδρομο Sjogren)

Με την εφαρμογή του Fempto Laser, την κατάργηση των  μικροκερατόμων  και την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι επιπλοκές του Lasik και εκαντοντάδες επεμβάσεις γίνονται καθημερινά με απόλυτη επιτυχία. Θα δούμε επι μέρους αναλυτικά, πώς γίνεται αυτή η μέθοδος, που πραγματικά έχει φέρει επανάσταση στο χώρο της διαθλαστικής χειρουργικής.

Ονομάζεται έτσι από τα αρχικά των λέξεων Laser-Assisted in SItu Keratomileusis : σμίλευση του κερατοειδούς με Laser. Στη μυωπία το Laser εφαρμόζεται στο κέντρο του κερατοειδούς, ενώ στην υπερμετρωπία στην περιφέρεια.