ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΜΑΤΙΝΑ Γ. ΦΟΥΡΤΟΥΝΗ
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ηρώων Πολυτεχνείου 6
Αγία Παρασκευή, 153 42
e-mail: mfourtouni@gmail.com
Google Maps

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση και αποτελεί επείγουσα κατάσταση στην Οφθαλμολογία. Παρουσιάζεται όταν ο αμφιβληστροειδής χιτώνας  αποκολλάται από τους υποκείμενους ιστούς. Αυτό συμβαίνει όταν δημιουργηθεί μία ρωγμή (ή και περισσότερες), η οποία γίνεται μετά από μία έλξη του υαλοειδούς σώματος στον αμφιβληστροειδή που τον «σχίζει», του δημιουργεί ένα ρήγμα (ρηγματογενής αποκόλληση). Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, αλλιώς επεκτείνεται σιγά σιγά και μπορεί να  αποκολλήσει ολόκληρο τον αμφιβληστροειδή. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να καταλήξει σε τύφλωση.

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Εκτός από τη δημιουργία ρωγμής μετά από οξεία αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος, άλλες αιτίες είναι η υψηλή μυωπία (περιφερική εκφύλιση), μετά από εγχείρηση καταρράκτη ειδικά αν είχε επιπλοκή, μετά από τραυματισμό του οφθαλμού, ελκτική αποκόλληση σε προχωρημένη διαβητική αμφ/πάθεια, φλεγμονές, κλπ.

Τα συμπτώματα στην αρχή είναι αστραπές, λάμψεις και μυγάκια, και μετά έλλειμα του οπτικού πεδίου, σαν να πέφτει μια σκοτεινή κουρτίνα μπροστά στο μάτι, και μεγάλη μείωση της οπτικής οξύτητας όταν έχει αποκολληθεί και η ωχρά κηλίδα.

Θεραπεία

Αν την προλάβουμε στην αρχή πριν σηκωθεί ο αμφ/δής και γεμίσει υγρό από το ρευστοποιημένο υαλοειδές, γίνεται περιχαράκωση της ρωγμής με Argon Laser. Διαφορετικά, χρειάζεται να γίνει χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της αποκόλλησης ή και υαλοειδεκτομή (βιτρεκτομή), από ειδικό χειρουργό οπισθίου ημιμορίου.