Η πιο σύγχρονη θεραπεία σήμερα για την αντιμετώπιση της υγρής μορφής της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), είναι οι ενδουαλοειδικές εγχύσεις. Οι παλιότερες θεραπείες, όπως η Φωτοδυναμική θεραπεία με τη χρήση της Verteporfin εφαρμόζονται σπάνια πλέον.

Πρόκειται για μια ένεση που γίνεται στο εσωτερικό του ματιού, με έγχυση ειδικού φαρμάκου που αναστέλλει τη δράση του παράγοντα VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor). Ο Αγγειογενετικός αυτός παράγοντας ευνοεί την ανάπτυξη νεοαγγείων στην ΗΕΩ, τα οποία προκαλούν τη διαρροή και την αιμορραγία κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Με τις ενέσεις σταματά η ανάπτυξη των μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων, αλλά δυστυχώς μόνο προσωρινά, γιαυτό χρειάζεται να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Πώς γίνονται οι ενέσεις;
Η ένεση γίνεται με τοπική αναισθησία, μόνο με σταγόνες στον οφθαλμό, και η διαδικασία είναι ανώδυνη, σύντομη, και δεν χρειάζεται παραμονή σε νοσοκομείο ή κλινική. Η επέμβαση όμως γίνεται σε άσηπτες συνθήκες, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για ενδοφθάλμια μόλυνση (ενδοφθαλμίτιδα). Μετά από ένα μήνα ο οφθαλμίατρος μπορεί να κάνει εκτίμηση για το αποτέλεσμα της θεραπείας.
Το πρωτόκολλο προβλέπει μία ένεση ανά μήνα, για τους πρώτους 3 μήνες ως θεραπεία εφόδου, και έπειτα εξατομικευμένη θεραπεία ανά 2-3 μήνες ή και πιο αραιά, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, το σκεύασμα και τα διάφορα διεθνή πρωτόκολλα.
Ποια σκευάσματα υπάρχουν ;
Οι αντι-VEGF που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι : Eylea 4mg – 8mg (Aflibercept), Lucentis (ranibizumab), Avastin (bevacizumab), και τα νεότερα σκευάσματα Vabysmo (Faricimab), Beovu (Brolucizumab), κ.α. Οι εγχύσεις αυτές κοστίζουν πολύ, περίπου 700 € η καθεμία, αλλά καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το ταμείο ΕΟΠΥΥ. Χρειάζεται όμως ο Οφθαλμίατρος να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση με τις εξετάσεις και την γνωμάτευση, ώστε να εγκριθεί η θεραπεία.