Πώς γίνεται η εγχείρηση του καταρράκτη;
Η επέμβαση του καταρράκτη γίνεται με τη χρήση υπερήχων, με την τεχνική της φακοθρυψίας. Από μια πολύ μικρή (2,2-2,75 mm) αναίμακτη τομή του κερατοειδούς, εισάγεται στο μάτι ο στυλεός του μηχανήματος της φακοθρυψίας, που τεμαχίζει και αναρροφά τα κομμάτια του πυρήνα του φακού και τα απομακρύνει από το εσωτερικό του ματιού.

Στη συνέχεια αναρροφώνται όλες οι υπόλοιπες μάζες του φλοιού του φακού, ώστε να καθαρίσει καλά ο σάκος μέσα στον οποίο τοποθετείται ο τεχνητός ενδοφακός.



Ουσιαστικά διατηρούμε το εξωτερικό τμήμα του φακού-το σάκο- και βγάζουμε το εσωτερικό -το θολωμένο πυρήνα.
- Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου σε σχέση με προηγούμενες είναι :
- Τοπική αναισθησία μόνο με σταγόνες αναισθητικού κολλυρίου, χωρίς παραβόλβιες ενέσεις
- Πολύ μικρή τομή (2,2-2,75 χιλιοστά) ώστε δεν χρειάζεται να μπει κανένα ράμμα στις περισσότερες περιπτώσεις
- Δεν δημιουργείται μετεγχειρητικός αστιγματισμός
- Η επούλωση είναι γρήγορη
- Δεν παραμένει ο χειρουργημένος στο νοσοκομείο ή στην κλινική.

Στη θέση του φακού που αφαιρείται, τοποθετείται ένας τεχνητός ακρυλικός ενδοφθάλμιος ενδοφακός, που παραμένει μόνιμα μέσα στο μάτι, χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ο ενδοφακός έχει οπτικό σώμα 6 χιλιοστών και είναι αναδιπλούμενος, ώστε να μπορεί να μπεί στο μάτι από τη μικρή τομή και ανοίγει σιγά σιγα μέσα στο σάκο, που τον ενθέτουμε.
Ο χειρουργημένος επιστρέφει μετά από λίγη ώρα στο σπίτι του,με το χειρουργημένο μάτι ανοικτό, χωρίς γάζες, βλέπει σχεδόν αμέσως μετά την εγχείρηση και μπορεί να επανέλθει σύντομα στις δραστηριότητές του.
Η επέμβαση καταρράκτη γίνεται με Laser;
Το Femptosecond Laser έχει εφαρμογή και στον καταρράκτη. Είναι η ίδια τεχνολογία που εφαρμόζεται για να γίνει ο κρημνός (το flap) του κερατοειδούς στο Lasik για τη διόρθωση της μυωπίας.
Το Laser κάνει τις τομές στον κερατοειδή, την κυκλοτερή καψουλόρηξη και τον τεμαχισμό του πυρήνα. Μετά ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη χειρουργική αίθουσα και με το μικροσκόπιο ο χειρουργός να ολοκληρώσει την εγχείρηση, αυξάνοντας έτσι το συνολικό χρόνο της επέμβασης.
Προς το παρόν δεν έχουν εξοπλιστεί με αυτό το laser οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές ούτε τα Νοσοκομεία φυσικά λόγω του υψηλού κόστους, που θα ανέβαζε αισθητά το συνολικό κόστος της επέμβασης, χωρίς να προσφέρει κάτι πολύ ουσιαστικό στην αποτελεσματικότητα της εγχείρησης του καταρράκτη.
Τι αποτελέσματα έχει η εγχείρηση καταρράκτη ;

Εχει άριστα αποτελέσματα. Η εγχείρηση είναι πολύ ασφαλής και γρήγορη, διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά. Μετεγχειρητικά μπαίνουν κολύρια στο μάτι (αντιβιοτικό, κορτιζονούχο, αντιφλεγμονώδες, τεχνητά δάκρυα) για ένα μήνα περίπου. Η αποκατάσταση της οπτικής οξύτητας είναι άμεση. Ειδικά στις περιπτώσεις που ο καταρράκτης ήταν πολύ ώριμος η διαφορά είναι θεαματική! Τις πρώτες 2-3 ημέρες μπορεί να υπάρχει αίσθηση ξένου σώματος, το μάτι “κόβει” και δακρύζει λίγο. Τα συμπτώματα υποχωρούν σύντομα με την πλήρη επούλωση της τομής.
Τι επιπλοκές έχει η εγχείρηση ;
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και αντιμετωπίζονται με επιτυχία άν συμβούν. Η ενδοφθαλμίτιδα, δηλ. μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού είναι σημαντική επιπλοκή, αλλά ευτυχώς σπανιότατη, και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Εφαρμόζεται επιμελής καθαρισμός και αποστείρωση όλων των εργαλείων και χειρουργικών πεδίων προ και διεγχειρητικά και απαιτείται προσοχή και τήρηση καθαριότητας εκ μέρους των ασθενών μετεγχειρητικά.
Η ρήξη του οπισθίου περιφακίου, είναι μια άλλη επιπλοκή, που αντιμετωπίζεται με επιτυχία.

Αν υπάρχει μεγάλη ρήξη του οπ.περιφακίου και ο ενδοφακός δεν μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια πίσω από την ίριδα, τότε γίνεται ένθεση του ενδοφακού στον πρόσθιο θάλαμο του οφθαλμού, πάνω από την ίριδα. Επειδή δεν είναι αυτή η φυσιολογική ανατομική θέση του φακού, μπορεί να προκύψουν απώτερες επιπλοκές, όπως μετεγχειρητικό γλαύκωμα και μη αναστρέψιμο οίδημα κερατοειδούς.
Επίσης κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας με αισθητή μείωση της οπτικής οξύτητας μπορεί να συμβεί, σε ασθενείς που έχουν σακχαρώδη διαβήτη και σε μάτια που έχουν επιπλακεί με ρήξη οπ.περιφακίου. Αυτό μπορεί να υποχωρήσει με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Σπάνια μπορεί να συμβεί πτώση του πυρήνα στο υαλοειδές (στην οπίσθια κοιλότητα του οφθαλμού) και θα πρέπει τότε να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο μια άλλη επέμβαση, η υαλοειδεκτομή από ειδικό χειρουργό οπισθίου ημιμορίου, για την ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση του ματιού.
Γενικά αυτές οι επιπλοκές σε έμπειρα χέρια είναι σπάνιες.