Τι είναι η εξέταση των Οπτικών Πεδίων;
Η εξέταση των οπτικών πεδίων είναι η gold standard εξέταση για τον έλεγχο της λειτουργικότητας του οπτικού νεύρου. Καταγράφει σε ένα γράφημα τα φωτεινά σημεία που βλέπει ο ασθενής και την ένταση που αντιστοιχεί στο καθένα, η οποία μετράται σε ντεσιμπέλ (dB). Φυσιολογικά η ένταση κυμαίνεται έως περίπου 30-32 dB στην ωχρά κηλίδα.

Εφαρμόζεται συνήθως για την διάγνωση και παρακολούθηση του γλαυκώματος, αλλά και στη διερεύνηση νευρολογικών και άλλων παθήσεων, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ισχαιμικά επεισόδια, ημιανοψίες, όγκοι εγκεφάλου πχ υπόφυσης, ισχαιμική οτπικοπάθεια, μελαγχρωστική αμφ/πάθεια, κλπ. Ετσι έχουμε το κεντρικό ΟΠ των 30ο και το περιφερικό των 60ο ανάλογα τι χρειάζεται να ελέγξουμε.
Βασίζεται στην αναγνώριση από τον εξεταζόμενο φωτεινών ερεθισμάτων διαφόρου έντασης, τα οποία προβάλλονται από την εξεταστική συσκευή.
Πόσο διαρκεί;
Η διαδικασία για την εξέταση Οπτικών Πεδίων διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά για κάθε εξεταζόμενο οφθαλμό, ανάλογα με την επιλογή του προγράμματος. Υπάρχουν συντομότερα προγράμματα που τα επιλέγουμε για screening και σε ασθενείς που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να ολοκληρώσουν την εξέταση χωρίς λάθη.
Πως γίνεται η εξέταση;
Η εξέταση είναι ανώδυνη και εύκολη, απαιτεί όμως καλή συγκέντρωση και προσήλωση. Γίνεται σε κάθε οφθαλμό χωριστά, κλείνοντας τον άλλον με μαύρη καλύπτρα σε ένα σχετικά σκοτεινό δωμάτιο.

Ο ασθενής ακουμπά σταθερά σε ένα υποσιάγονο και ο εξεταζόμενος οφθαλμός εστιάζει σε συγκεκριμένο φωτεινό στόχο που ευρίσκεται ακριβώς απέναντί του και κρατάει στο χέρι του ένα ειδικό μπουτόν (κουμπί), το οποίο πατά κάθε φορά που στο θόλο του μηχανήματος εμφανίζεται ένας φωτεινός στόχος. Προστίθεται φακός με την κοντινή διόρθωση του ατόμου.
Η αξιοπιστία της εξέτασης έχει μεγάλη σημασία. Ο εξεταζόμενος πρέπει να μην κινεί τον εξεταζόμενο οφθαλμό, να μην “ψάχνει” για τα φωτάκια και να πατά το κουμπί μόνο όταν βλέπει το φως στο περιφερικό οπτικό του πεδίο.
Ο ασθενής μπορεί να ανοιγοκλείνει τον οφθαλμό και μπορεί να ζητήσει μικρό διάλειμμα αν χρειαστεί.
Γιατί γίνεται η εξέταση του οπτικού πεδίου;
Οσον αφορά το γλαύκωμα, που είναι η βασική και η πιο συχνή ένδειξη για αυτή την εξέταση στην Οφθαλμολογία, χρειάζεται να γίνονται τα Οπτικά Πεδία για την παρακολούθηση του γλαυκώματος, και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας. Συνήθως επαναλαμβάνονται κάθε 6-12 μήνες, ανάλογα με την περίπτωση.
Άλλες ενδείξεις είναι : νευρολογικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας), όγκοι του εγκεφάλου (υπόφυση, χίασμα) που μπορεί να πιέζουν την οπτική οδό κατά την πορεία της στον εγκέφαλο και προκαλούν ημιανοψίες, ΑΕΕ, κληρονομικές παθήσεις (μελαγχρωστική αμφ/πάθεια), διάφορες άλλες παθήσεις του οπτικού νεύρου (πρόσθια ισχαιμική οπτικοπάθεια), κ.α.